lauantai 6. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivän juhlintaa


Tänään itsenäisyyspäivänä juhlimme hyvän ruuan merkeissä. Saimme äidistäni ruokavieraan, ja tarjolla oli uunilohta, ryynättyjä juureksia ja oopperakakkua. Tyttäremme sai oman maun mukaan kattaa pöydän ja koristella sen. Tästä tuli ihana juhlapäivä!
Ryynätyt juurekset ovat oululainen vanha perinneherkku, ja nämä juurekset kuuluvat aina myös joulupöytäämme. Näin helppoa ne on tehdä:


Ryynätyt juurekset

Erilaisia juureksia (porkkanaa, palsternakkaa, lanttua ja selleriä käytän yleensä)
Siirappia
pieni ripaus suolaa
Voita
Tilkka vettä

Kuori ja pilko juurekset. Laita ne kattilaan ja kattilaan myös nokare voita. Pyörittele ja kypsentele hetki juureksia pelkässä voissa. Lisää reilu loraus siirappia, sekoita. Sen jälkeen lisään yleensä tilkan vettä ja laitan kattilaan kannen päälle. Annetaan hautua sopivan kypsäksi - ei ole väliä, vaikka eivät ole ihan pehmeitäkään. Maistuvat hyvälle myös niin, että jää rouskuteltavaa.Tämän mokkakakun tein Koko Suomi leipoo -ohjelman reseptillä. Liisa teki tämän kakun eräässä jaksossa, ja se vaikutti niin herkulliselta, että sitä piti ehdottomasti testata! Ei ollut ihan helpoimmasta päästä, mutta todella hyvää. Kakkua jäi puolet yli, joten panin sen pakkaseen ja nautimme sen jouluaattona. Sydämelliset onnittelut Suomelle! <3

1 kommentti:

Kommentti ilahduttaa aina!