perjantai 7. joulukuuta 2018

Oulun oma suklaapuoti


Olen muuttanut tänä vuonna radikaalisti kulutustottumuksiani. Katson tarkkaan, mitä hankin ja mietin jokaista ostosta - tarvitsenko tätä, miten kauan tämä kestää, onko hinta sopiva, missä tämä on tehty? Samaan ajatukseen mahtuu myös kohtuullisuus niin ostamisessa kuin syömisessäkin. Tilasimme kinkun tänä vuonna oululaisen Makkarakaupan kautta, jolloin saimme valita lähialueen sikalan kinkun. Samalla tavalla ajattelen muistakin paikallisista yrityksistä - niitä kannattaa suosia ja ostaa lahjansakin mieluiten niistä. Siksi vierailin oululaisten omassa suklaapuodissa, ChocoSomniassa, joka on avannut ovensa huhtikuussa tänä vuonna lähelle taidemuseota.
Yrittäjä Riikka Ojanen kertoo olevansa juuri nyt kiireinen, onhan joulu suklaansyömisen huippuaikaa. Tammikuussa ehtii kuulemma sitten lepäilemään! Riikalla on parhaillaan yksi työharjoittelija, mutta muutoin hän tekee kaikki suklaat itse. Alun perin kotikeittiöstä lähtenyt yritys on laajentunut viehättäväksi kivijalkaliikkeeksi, jossa myydään konvehtien lisäksi suklaalevyjä sekä kaakaotikkuja, joita sulatellaan lämpimään maitoon. Lisäksi Riikka on taiteillut upeita suklaakenkiä, joita ostetaan lahjaksi vaikkapa täysiä vuosia täyttäneille.Chocosomnian kaikki suklaat on käsin tehtyjä, ja suklaa itsessään on eettisesti tuotettua. Tässä kuvassa on kaakaon hedelmä, joista suklaa valmistetaan. Pavusta erotetaan niin kaakaovoi kuin kaakaomassakin. Riikka kertoo, että eettisyys näkyy myös maussa, sillä mitä paremmin papu on kasvanut, sitä paremmalta myös suklaa maistuu. 
Laatusuklaa on sen verran tuhtia tavaraa, ettei sitä kovin monta konvehtia tarvitse ollakaan. Niinpä minä ostin itselleni 9 konvehdin rasian, johon valitsin yhden kaikkia makuja ja vielä tuplat salmiakki-lakritsia. Mukana on niin marjaisaa makua, oululaista tervaa, tyrniä kuin piparkakkusuklaatakin. Aion vakaasti säästää nämä itselleni jouluaattoon ja syödä niitä vähitellen useamman päivän ajan. Laatu korvaa mielestäni määrän - en halua enää mättää suklaata rasiasta kuin mitäkin pikkunaposteltavaa, vaan mieluummin herkutella aidolla ja käsintehdyllä suklaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina!