tiistai 3. joulukuuta 2013

Pientä suolaista 90-luvun resepteistä


Ajattelin jakaa teille lukijat muutaman lempireseptini, jotka löytyvät vanhoista reseptivihkoistani. Vanhoista? Juurihan ne postissa tulivat...? Nyt kun katsoin niitä, ne olivatkin aika hapristuneita ja niiden kansissa oli vanhoja päivämääriä...eikö juuri ollut vuosi 1997, kun olin opiskelija ja leivoin omassa, pienessä ja rakkaassa vuokrakodissani miehelleni ja itselleni jouluherkkuja...


Vanhin näistä reseptivihkosista on Valion "Talven herkut pyhäinpäivästä jouluun", ja sieltä teen joka joulu makoisia pasteijoita. Reseptivihko on vuodelta 1993. :-) Ohjeen mukaan nämä ovat liha-kasvispasteijoita, mutta teen ne nykyisin liha-munapasteijoina, kun lapset eivät millään syö kypsennettyä porkkanaa ja muita juureksia. Tässä ohje kuitenkin alkuperäisenä, ja erityismaininta kuuluu herkulliselle taikinalle!




Liha-kasvispasteijat (n. 25 kpl, teen usein tupla-annoksen)

Perunavoitaikina
250 g voita
250 g kypsää perunaa (n. 4 keskikokoista)
vajaa 4 dl vehnäjauhoja
1 rkl kylmää vettä

Täyte
150 g jauhelihaa
1 sipuli
2 rkl voita
1 porkkana
2 perunaa
pala selleriä
2 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
100 juustoraastetta

Nypi voi, jauhettu peruna ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Muotoile suorakaiteeksi ja laita kelmuun jääkaappiin. Ruskista jauheliha ja sipuli voissa, leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi ja lisää pannulle. Hauduttele pehmeiksi. Lisää mausteet ja juusto. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreitä pohjia. Jaa täyte pohjille, sivele reunat vedellä ja ummista pasteijat. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.



Seuraavaksi vanhin on Pirkka-lehden mukana tullut joululiite, joka on vuodelta 1997. Sivuilla oli hauska "Kinkkua tai kalkkunaa - niitä kaikki rakastaa!" -lause. Graavilohirullat ovat mehevät, tosin tänä vuonna ajattelimme laittaa niihin lisäksi aurinkokuivattua tomaattia.




Lohirullat

300 g kylmäsavu- tai graavilohta
100 g maustettua tuorejuustoa 
1 dl kuohukermaa
tilliä
ruohosipulia
sitruunalohkoja

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita juuston joukkoon tillin ja ruohosipulin kanssa. Levitä ohuet kalaviipaleet limittäin kelmun päälleniin, että ne muodostavat suorakaiteen muotoisen levyn. Levitä sen päälle juustoseos. Kääri levy rullalle kääretortun tapaan ja pane pakastimeen pariksi tunniksi. Viipaloi jäätyneenä ja koristele sitruunaviipaleilla.


Nuorin reseptivihko on vuosituhanteen vaihteesta eli vuodelta 2000. Tuolloin Valio lähetti joka kuukausi mainioita Kodin ruokavuosi -reseptivihkosia, jotka ovat melkein kaikki minulla tallessa. Todella hyviä reseptejä niissä oli! Näitä lohipaloja olen tehnyt monesti, ja ne ovat kyllä hyviä. 




Kalaisat suupalat (n. 40 kpl)

Rahkavoitaikina
1/2 prk maitorahkaa (125 g)
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte
150 g savustettua, ruodotonta lohta
1 rkl voita
pala purjosipulia
2 valkosipulin kynttä puserrettuna
1/4 tl mustapippuria
1 dl kuohukermaa
hienonnettua tilliä
päälle seesaminsiemeniä
munaa voiteluun

Sekoita rahkaan pehmeä voi. Lisää jauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja nosta jääkaappiin. Pehmennä purjo ja valkosipulit pannulla voissa. Mausta ja lisää kerma, anna hautua kunnes kerma on imeytynyt. Lisää paloiteltu kala ja tilli, jäähdytä. Kauli taikina 40 x 40 cm kokoiseksi levyksi ja jaa neljäksi suikaleeksi. Levitä täyte suikaleille ja rullaa sivuilta kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alle. Voitele munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä vinoittain suupaloiksi.

1 kommentti:

  1. Tutulta näyttävät! :)
    Vietin noihin aikoihin ensimmäisiä jouluja omassa kodissa ja samata reseptivihkoset ovat mullakin tallella - hiirenkorvilla :) Kohta kaivan ne taas esiin ♥

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina!