tiistai 12. joulukuuta 2017

Joulun to do -lista


Eipä fiksummin olisi voinut ystäväni viime vuonna sanoa, kuin että jouluhan on jo valmis. Kyllä vaan. Ylen määräinen itsensä uuvuttaminen ja stressaaminen joulusta on oikeastaan ihan päinvastaista, mitä joulu oikeasti on - rauhaa ja yhdessäoloa. Siihen ei oikein istu stressi! Minä oikaisen sieltä sun täältä, jotta joulusta saa irti sen parhaan puolen. Ketään ei palvele perheenäiti, joka istuu itku kurkussa väsymyksestään jouluaaton pöytään. Raataminen ei tuo kenellekään joulumieltä. Eilenkin illalla istuin hetken kuulokkeet päässäni ja kuuntelin joululauluja. Ei ollut kiire mihinkään eikä mikään homma odottanut tekijäänsä. 


Anoppini pohti myös viisaasti, että joulut muuttuvat koko ajan. Sellaista joulua kuin on tänä vuonna tai oli viime vuonna, ei tule enää koskaan. Lapsiperheissä sen huomaa - pienten lasten riemu ja joulun lumo ovat meilläkin jo takanapäin, ja teini-ikäiset lapset viettävät ja arvostavat toisenlaista joulua. Joulua pitää itsekin aktiivisesti muuttaa. Samat jutut, jotka olivat ihania pienille, eivät ole enää mikään juttu isoille. 

Meillä uutena jouluun on tullut kirkkokäynti, joka tuo ihanaa tunnelmaa ja jota ei saatu millään ahdettua pikkulapsiperheen jouluun. Joulusaunassa ei käydä enää porukalla, mutta mitäs tuosta! Joulusaunan tunnelmasta saa nauttia jokainen siinä kokoonpanossa kuin itse haluaa. Myös jouluruuan ja erilaisten herkkujen osuus kasvaa koko ajan isojen lasten joulussa, ja he malttavat myös istuskella ruuan äärellä pitempään. Niinpä ajattelimme, että tänä vuonna voisimme valmistaa jouluaterialle alkupalakeiton.   

Teini-ikäisten kanssa joulua laittaessa on yhtäkkiä enemmän aikaa kaikelle. Kun ei ole koulujen joulujuhlia, jumppaesityksiä eikä vanhemmat vastaan lapset -turnauksia, jää aikaa laittaa joulua aivan rauhassa, hissuksiin. Tälläkään viikolla minulla ei ole iltaisin yhtään menoa! Se tuntuu mukavalta. 

Seuraavassa oma to do -listani ennen joulua tehtäväksi sekä hommien delegointi perässä.
 • Kinkun osto ja paisto (mies)
 • Joulukalan suolaus aatonaatona (minä)
 • Muut jouluruuat (yhdessä)
 • Viimeisten lahjojen osto (vain pari elokuvalippua puuttuu/minä)
 • Kinkunkastike pakkaseen (minä)
 • Siivous (koko perhe)
 • Puhtaan maton haku pesulasta (minä)
 • Aatonaaton elokuvan valinta (koko perhe)
 • Kukkien haku puutarhalta aatonaattona (minä, koska se on niin ihanaa)
Mitä muuta edes tarvitaan? Ei ainakaan kaikkea sitä, mitä Marttojen sivuilla kerrotaan. Niin kuin esimerkiksi aterinten kiillotusta. Meillä ei käytetä hopeisia ottimia! 

Olohuoneeseen ostin muutaman valkoisen ruusun odottamaan joulukukkien saapumista. Puutarhalta tilasinkin vaihteeksi punaisia kukkia aatoksi. <3

4 kommenttia:

 1. Näin on, joulu tulee joka tapauksessa. :) Ja kun joulu itsessään on lahja meille, niin mitä turhaan hössöttämään. Tai no vähän saa hössöttää, kunhan ei tuu joulukiukku! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu tulee sellaisena kuin aina sinä vuonna tulee! Lahja on annettu jo vuosituhansia sitten. <3

   Poista
 2. Juuri oikea asenne! Joulu tulee ilman hössytystäkin. Ja varsinkin ilman kaameaa stressiä. Ja jokainen joulu varmasti omanlainen, lapset kasvaa ja joulukokoonpanot muuttuu. Joulukirkko mukava traditio. Kaikkea hyvää loppuviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin ilman stressiä! Ei se voi olla onnistuneen joulun mittari. Kiitos samoin sinulle. <3

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina!